Wednesday, December 14, 2011

Nilai Tg yang tinggi~

Crystal : Handle With Care

      status diri pada hari ini adalah kristal. kenape kristal?? bagi budak2 kimia mesti faham term ini. kristal cantik dipandang tapi bila tidak dijaga lama-lama akan berhapuk dan lapuk juga. bila dibelai hari-hari barulah nampak eloknya. ada kristal yang saiz besar, ada juga yang bersaiz kecil tapi sekarang saiz bukan persoalannya. Hati aku umpama kristal. mudah tercalar dan rapuh.... 

      kristal itu mempunyai satu ego, yang mana setiap ego itu ada harganya. semakin tinggi ego semakin tinggi nilai yang perlu  dibayar. Nilai itu bukan menjadi hak kita yang tentukannya. Tapi kenapa perlu ada ego, kan senang kalau tak ada ego. hah orang yang berego sila jawab. Kenapa??

      kristal itu disalut debu malahan tercalar hari ini. atas sedikit kesilapan teknikal. Maha Suci Allah, kesilapan itu sedikit pun tidak disedari. Hal yang sangat kecil, namun sebab kristal itu ada ego, kesilapan yang kecil itu terbawa-bawa dan teringat-ingat hinggakan boleh menyebabkan kristal itu hampir retak dan meninggalkan kesan... kristal-kristal kecil dari celahan guris kristal yang agak besar itu jatuh sedikit-sedikit. namun segala bagai tak kena. umpama air yang menghempas deras, umpama angin yang menderu laju. kristal terguris sana sini. kristal-kristal kecil jatuh berderai-derai....

     kristal dah membayar hampir seluruh harganya! tapi walau sekeras mana cuba membayar, guris itu tetap tidak akan hilang. mungkin kristal boleh digilap, dibelai dan dijaga, namun parutnya tetap ada. ada satu hal yang boleh dilakukan kristal iaitu dengan merendahkan nilai Tg. kristal itu Perfect! susunannya cantik sangat, sekata, dan ramai cuba untuk menghasilkan kristal yang sesempurna berlian. bukan semua perkara tentang kristal indah. anda tahu nilai Tg boleh direndahkan dengan mengawal 'chain stiffness'. bila kekakuan ikatan berkurang, ikatan boleh merubah kedudukan. Nah, menjadi fleksible dan Tg adalah rendah!!

     kristal harus berubah, iaitu dengan menjadi keadaan bergetah. mari-mari mana-mana beban dan daya nak rempuh, bergetah pasti bertahan. sebab bergetah adalah fleksibel =)... guris juga boleh berlaku, walau sedalam mana pun tapi guris pada bergetah dibelai-belai boleh terubat, mudah menerima keadaan sekeliling  ... daya hentam sini, getah pergi sana; daya hentam sana getah pergi sini. dah jadi tough dah sekarang..hehe 

     tapi pada satu takat, dalam keadaan bergetah pon masih boleh sedikit sisa-sisa getah pula yang akan jatuh.   mudah-mudahan tidak sekali-kali keadaan bergetah itu menemui takat putusnya sampai bila-bila pun. Ada orang kata ia jatuh bukan kerana dia LEMAH tapi kerana dia sudah terlalu lama KUAT.... ^^

     kristal ini masih dalam kristal, sedang menghampiri dan merendahkan nilai Tg nya sedikit demi sedikit untuk mencapai keadaan bergetah. masih perlu penjagaan rapi,.. tegasan ricih adalah malar.. walaubagaimanapun bergetah perlu mengambil iktibar mengapa bergetah perlu menjadi bergetah dan bukan menjadi sang kristal yang sempurna itu, juga iktibar mengapa kristal itu cantik tapi rapuh..... =)

*entry khas untuk pelajar kimia... antara KRISTAL dan GETAH....

Friday, September 30, 2011

:: 1 minute 1 second ::

    Untuk kesekian kalinya aku menghupdate blog ini... ooppps wah ape yang baru nie?? haha inilah wajah baru blog aku nie, dengan name baru dan tagline baru... 1 Minute 1 Second ; the fact and fiction.... KENAPA aku pilih 1 minute 1 seconds? sebab bagi aku setiap detik saat masa yang berlalu ade harga dan nilainya. dan setiap masa itulah akan peroleh pengalaman yang bermacam-macam, perasaan hati yang pelbagai, dan setiap itulah sejarah hidup kita terbina. diri kita sendiri yang akan menentukan nilai2 itu fact or fiction. cis macam karangan fakta lah pulak..


    amacam?? okey tak aku punye header baru nie?? baru jek sesuke hati edit mengedit, menokok menambah, memotong motong dan mengaler-ngaler bagai maka jadilah header yang sedemikian rupe... header lame macam keanak-anakan ye dak?? harapnye dengan wajah baru nie barulah bersemangat nak menconteng kat blog nih..

    hamboi2 awal2 buat blog dulu kemain lagi nak menghupdate kat blog banyak2.. nah sekarang sampai tujuh bulan tak hupdate blog... ish ish ish.... InsyaAllah, aku akan meringankan tulang menceloteh di sini... banyak sangat perkara yang berlaku dalam tempoh tujuh bulan nie... sampai aku tak tahu nak berkongsi yang mane dulu.. kayuh pelan-pelan der, mane aku ingat aku contenglah kat sini oke...

    sedar tak sedar dalam tempoh berbulan2 aku tak hupdate blog nih rupe-rupenya aku dah masuk ke semester baru dah... yeayy~!! dah masuk tahun senior dah aku nih ^^... semester 1 tahun 3, wow kejap jek mase yang berlalu.. nanti pejam celik pejam celik, golek menggolek dah tibe mase nak berkonvo plak.. kalau tak ade aral melintang, tahun depan dapatlah aku merase pakai jubah konvokesyen warna ungu tuh dengan segulung ijazah sains kimia di genggaman,.. hah semalam dah memandai pakai orang lain punye jubah, tapi rase die tak same... 

    ahhh wait wait ( ceit omputih plak dah ), sebelum aku berangan lebih-lebih nak memakai itu ini, baiklah berhadapan dengan realiti dulu. hendak memegang gulungan ijazah bukan boleh dapat macam tu jek. mestilah ade harga yang perlu dibayar. fokus, usaha dan tawakal tidak pernah berseorangan, ketiga2nye perlu ade. tajuk thesis baru saje aku dapat minggu lepas. kajian elutrasi logam berat dari sedimen ; hoho bukan calang-calang tajuk tuh. kena rajin bace dan banyak mengkaji. memang dah jumpa prof dah minggu lepas, tapi maseh blur2 lagi.. ohh prof~~ tolong sayaa!! minggu nie lak prof tak ade, sekadar mencari maklumat kat tenet jek dulu. sila matangkan diri anda, hal ini bukan suka-suka.. hmmm.








hah yang nie pre-konvo.. kalau belum konvo dah sesweet gini, nanti betul2 tak tahulah kan..haha









:: walau berape banyak pon logam berat kat sedimen tu, berat lagi bahu yang memikul.. tak perlu kot nak menggelabah. take 1 minute 1 second to relaxs and life continues .. adios..






Saturday, February 19, 2011

:: ahh aku tacing sekarang nih ::

cis air tade, baru berangan nak minum air tak tawar sekarang nie... tengok2 air tade kat blok... macam mana nak masak air buat air sedap2?


aku nak keluar, siape nk keluar dengan aku?? mesti tade siape...


aku bukan siape-siape pada siape-siape... ahh biarkanlahh...


fuhh naseb tenet agak laju... layan je lahhh... please laju lagii... setiap kali tunggu loading tahu tak perasaan aku macam mana.. rase nak memberontak jek... nak lari keluar dari ukm.... haaaaahahaha


cis untuk sekian kalinye aku update blog, tapi bukan entry yang menggembirakan hati....


pemberontakan dalam jiwa.. terngiang2 lagu mainan jiwa... cis tajuk je yang kena dengan situasi aku.. lirik tak langsung... cis...


ahhh barang dah banyak habes, lai2 pulun pegi kajang sorang2... macam la beran sangat... hahahaha cis lagii....


ahhh waling bang nyanyi lagu baik2 sayang... tak cool langsung... nyanyilahh lagu yang menggembirakan hati aku... haiihhh ungu ni pon satu.... -_-''


wahhh enset hari minggu, hari hari pong memang tak bunyi...kalau bunyi pon bukan untukku, cewahh... apedehal biasa kot!


konon hasrat hati mandi bawah shower sampai kecut merut badan supaya kemalas-malasan keluar mengalir  sekali dari badan... tade punye nak hilang


konon hasrat hati nak keluar berjogingan keluarkan peluh untuk refreshh, amek angin segar... tapi tade punyelahhh.....


bermacaman kehasratan kehatian ketidak kesampaian...


tak baek tau macam nie... ape yang tak baek aku pon tak tau... tapi rasenye sangat tak baek... hahaha


sudah!! enough with kemerepekan ini...


long live sue sweet... long live sue sweet... long live with bright heart sue sweet!!!


gambate nehh!!

Monday, January 31, 2011

risau risau

fuhh air paip da macam air kat air terjun bekelah or air terjun lepoh... sejuk tapi nyamaaannnn... hujan da turun berhari2.. lebat pulak tuh.. kat kampung da naek air, sedare mare kat sane sume da tidur kat sekolah... takut2 kejadian banjir yang lepas berulang kembali jek... kalau betul nak terjadi kejadian nie biarlah time aku ade dekat umah, tulang mepat kerat nie boleh la buat bantu mak dengan ayah kat rumah... tolong angkat barang naek atas... masalahnye aku balik UKM esokkk.. warghhhhhhh~~!! dilema!!!


kejadian berlaku pada akhir 2006 dan awal tahun 2007.. mase 2007 tue aku tingkatan 5.. naseblah awal tahun, kalau da dekat2 exam payah jugaklah nak hadapi.. notes and book2 hampir sume hilang ditelan banjir... rumah aku dekat Kota Tinggi, johor tak pernah banjir sebelum nie... kirenye itu julung2 kalinye aku menghadapi banjir, banjir yang paling hebat dalam sejaran Kota Tinggi.. sebelum nie last banjir besar kat Kota Tinggi mase tahun 1969, aku pon tak ade lagi..yelah mule2 tue macam seronok rumah masuk air, bile makin tinggi air naek adehh apekah?? risau memanjang~


:: 2006 ::


mule rumah sedare dulu yang naek air.. mereka2 terpakse pindah ke penempatan sementara kat sekolah.. ramai mangse banjir terlibat.. aku cakap dengan ayah, kesiannye diaorang kite kena tolong diaorang kemas rumah.. tup2 mase ayah nak pergi kerja ( mase tue pukul 6.30 pagi) mak kate belakang rumah hujung tue dah naek air.. mujur mak terdetik bukak pintu belakang pagi2, kalau ayah dah pergi kerja kan susah..dah la jauh ayah kerja.. last2 pagi tue ayah tak pergi kerja.. terus kejut aku dan adek suruh masukkan barang2 yang penting dan baju2 spare dalam beg letak naek atas.. lepas tue barulah barang yang lain.. naseb baek time tue rumah dah ade loteng... barang2 sume angkut letak naek atas loteng.. 


lebey kurang pukul 8 pagi, ar mule memenuhi longkang dan masuk ke dalam rumah.. mase tue hujan dah berhenti turun.. hari cerah tapi air naek memang cepat.. hampir 70 barang2 kat rumah da bawak naek atas... barang2 yang mudah basah sume dah naekkan...barang2 karen pon dah, tapi peti sejuk dapat naekkan satu jek, yang 2 lagi tak boleh nak naekkan, tak muat agaknye.. ayah kate banjir nie mungkin naek sampai 3 atau 4 anak tangga, tapi dah ketentuan air naek sampai 6 kaki.. kirenye hampir separuh rumah lah air naek.. banjir kat kampung da reda tapi kteowng plak air yang terus naek..


kereta sume da alih ke tempat yang lebey tinggi, barang2 macam baju dan barang keperluan lain sume dah masukkan dalam kereta.. haha kanak2 tetap kanak2.. aku dengan kawan2 aku pusing kat taman tengok orang.. padahal air dah sampai paras pinggang dah.. redah jugak air, arusnye pon mule kuat.. aku balik rumah balik and terus buat ape yang patut..kemas sane kemas sini.. bile air mule meninggi kteowng pon pegi kat kawasan penempatan sementara, iaitu Dewan Serbaguna.. 






* aku rase sampai sini je lah, da tak larat ah mate nie... karang aku rajin aku sambung semule dengan part 2.. haha

Tuesday, January 25, 2011

3 Jam setengah yang membahagiakan..

Nur bersiap seawal pagi yang mungkin kerana tak mahu ketinggalan train untuk pulang ke The National Universiti of Malaysia perghh macam gud2 jek kan tulis bi macam tue  .. tak tahu la pulak aku seawal pagi tue pukul berapa Nur bangun untuk bersiap-siap.. aku rasa mungkin 2-3 jam awal sebab train bertolak dari Ipoh pukul 5.30 pagi.. almaklumlah kaum hawa bersiap sungguh cepat kan.. hehe

ya detik 5.30 pagi itulah bermulanya detik kebahagiaan Nur.. duduk sebelah jejaka yang handsome, berkulit cerah dan memakai cermin mata, memang menjadi dambaan wanita.. sepanjang tempoh 3 jam itu sudah cukup lama untuk buat hati masing-masing terusik.. fuhh cairr beb! 

" erk ini tempat duduk saya.." kata Nur kepada si jejaka itu..  okeh aku gelar lelaki ini sebagai Adam okeh.. ala2 macam cerita Nur Kasih tue..

" oh yeke? sory sory" Adam yang sedang membaca novel Inggeris kemudiannye berganjak ke kerusi sebelah dalam train itu.. Adam menutup novel itu dan menyimpan rapi di dalam beg galasnya..

itulah perbualan pertama mereka..train bergerak..senyap, masing-masing masih belum memulakan perbualan...  Nur rase segan, dari lirik ekor matanya dia perasaan Adam asyik memerhatikannya.. Nur cuba untuk memandang ke arah Adam.. opss mata mereka saling bertentang.. , dek malu dengan tentangan mata itu mereka mengalihkan pandangan ke tempat lain, membetulkan postur duduk masing-masing.. cis apakah? aku tetibe teringat dengan cerita Adnan Sempit.. mata ke mata ke hati, hati ke hati hati-hati... mata bertentang~~

apelah mamat nie, pandang-pandang.. bile nak cakap ntah.. kate aku..

tak lame lepas tue barulah mereka mulakan perbualan..

" hye, u nak pergi mane?? still belajar ke study lagi?" ... ini serius Adam ber i u i u okeh..

" oh hye.. i study lagi. nak balik ke UKM la nie" jawab Nur segan-segan.. 

dari situ mulalah perbualan mereka dengan lebih rancak.. si kumbang berminat dengan cerita si bunga, begitu juga dengan si bunga.. bual punye bual, sampai satu tahap di pertengahan perjalanan si bunga terlena dek kengantukan akibat bangun awal.. Nur terlelap..Nur tersentak, mase Nur membuka matanye, fuhh nyaris Nur tak lena beralaskan bahu Adam.. Nur tersedar kepala dia menghadap ke arah Adam..Nur terpandang Adam, nyata Adam pon terpandang Nur..cepat-cepat Adam mengalihkan pandangan ke arah skrin yang memaparkan cerita Cinderella Story.. Nur jadi segan sendiri dan dia terus membatalkan niat untuk tidur semula.. aku rase Adam mesti suke tengok Nur tidur.. haha

dalam perjalanan mereka maseh meneruskan perbualan mereka.. Adam rupa-rupanya seorang fresh graduate dalam bidang civil engineering, UTM.. dia ingin ke Petaling Jaya untuk buat medical check up untuk coming job.. mereka terus berbual-bual sehingga sampai ke destinasi.. Adam pandang Nur, Nur pandang Adam..

"hmm dah sampai dah?" detik hati Nur.. Nur mula rase berat hati untuk meninggalkan perkenalan yang sekejap itu.. ahh mungkin juge hati Adam berkate begitu..

ketika mahu keluar dari train, Nur berada selang beberapa orang di belakang Adam... Ceh untuk menambahkan kesweetan cite nie, Adam buat-buat membetulkan pakaiannya yang sememangnye molek jek terletak tapi saje je nak tunggu Nur.. setelah Nur melepasi Adam, barulah Adam menuruti langkah Nur.. mereka jalan beriringan sambil meneruskan perbualan.. Adam tinggi sikit dari Nur, badan die sedang-sedang..

sampai satu simpang tiga Nur menuju ke arah kiri.. Adam yang menghala ke kanan cepat-cepat menuruti Nur.. Ceh tak nak berpisah lagi kot.. haha.. 

" hmm I tak tahu nak pergi mane lagi, awal2 nie klinik tak bukak lagi.. U nak pergi mana??"

" nak pergi beli breakfast kot".. yang Nur pon tak reti-reti nak pelawa si Adam tu sekali..haishh

mereka bual dan bual lagi, dan akhirnya di satu tempat, ketika Nur berpaling untuk memandang Adam nak perkenalkan diri,rupa-rupanya Adam sedang menaiki tangga menuju ke tempat teksi... mereka hanya sempat melambai-lambai dengan senyuman kelat disebabkan pengakhiran yang sebegitu..

" mungkin aku jalan laju sangat kot, tak sempat nak kenalkan diri" desis hati Nur..

okeh sampai part nie paling geram, masing-masing tak perkenalkan diri pon, berbual punye lama.. jadi tak tahu nama, tak tahu FB dan tak tukar-tukar nombor..  yup timbul kekesalan di hati Nur.. Nur sekarang mengharap agar mungkin mereka boleh terserempak lagi... kekesalan masih ade lagi sampai sekarang..

aku baru jek masuk bilik, terus Nur bercerita.. aku paham perasaan die..haha..cerita nie aku memang tulis detail gile sebab aku dengar 2 kali story ni ok..sweeeeeeeet kan!!.. lepas nie terus beli tiket bus yang double seat, tak mo single dah~~ n cerita nie bukan imaginasi aku walau aku harap perkara sama berlaku pada aku.. haha!

p/s: Nur bukan nama sebenar dan semestinya Adam juge bukan nama sebenar coz Adam tak introduce diri die..


hah motif nak letak gambar nie kan!!







hahaha saje, watak untuk cerita di atas~






okeh yang nie tak de kaitan langsung.. abaikan! =p






*hahaha aku plak yang terexcited tulis cerita nie... oke ini cerita betul yang kejadian ini baru terjadi hari ini.. pertambahan sikit2 adalah perlu untuk menyedapkan cerita..perkongsian dari aku from rakan aku.. pehh aku pulak yang senyum sorang2.. ape kes?? haihhh... (-_-'')

Saturday, January 22, 2011

ketika Ku Rasakan Ia Semakin Dekat..............

entry salin dan tampal

by Tqa Atiqah on Tuesday, January 11, 2011 at 11:15pm
Ya Rabb, sungguh sedikit amalku…
Ya Rabb, sungguh banyak dosaku…
Seperti apa kelak wajah ini di hadapan-Mu, ya Rabbi? Betapa malu hamba menghadap-Mu dengan amal yang sedikit ini…
Ah, hamba memang kepunyaan-Mu, ya Rabb. Engkau boleh mengambilku sesuka-Mu, kapan pun Engkau mau. Dengan cara apa pun itu…

Demi Allah yang jiwaku berada di tangan-Nya, seribu tebasan pedang adalah lebih ringan daripada kematian di atas tempat tidur.” (HR Ali Bin Abi Thalib).

Aku takut, ya Rabb. Jika menjelang ajalku, aku tak lagi memegang teguh iman Islam dalam jiwaku. Aku meragu, ya Rabb. Jika bibir ini sulit berucap syahadat di penghujung nafas terakhirku. Aku berharap, Ya Rabb. Engkau akan mengundangku dengan kalimat mesra-Mu, “Hai jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhai-Nya. Maka masuklah ke dalam jamaah hamba-hamba-Ku. Masuklah ke dalam surga-Ku.”
Maka ya Allah, jadikanlah cintaku kepada-Mu sebagai satu-satunya cinta yang mengantarku menutup mata. Maka ya Allah, jadikanlah rinduku kepada Rasul-Mu sebagai satu-satunya rindu yang bergelora dalam jiwa hingga diputuskan nyawa. Maka ya Allah, dengan penuh damba dan cinta, kabulkanlah...

Biarkan aku mengadu, wahai Rabb-ku
Meski kelu bibirku
Telah payah hamba
Menjejak di gersang dunia
Menapak jalan semu dan fana
Beribu juta laksa coba mendera
Entah… telah lelah langkah
Kucoba meghapus sisa putus asa itu
Berseru:
“Mengapa perjuangan itu pahit?”
“Karena… surga itu manis.”
Aku:
Setitik yang kecil
Sedzarrah yang kerdil
Mengaduh dalam semesta keluh
Berharap menemukan cinta-Mu
Di labirin sunyi kalbuku
Terprasasti
Di sini aku masih mendaki
Mendaki rinduku
Mendaki cintaku
Ke haribaan-Mu

*posted by in a relationship with : fb

Wednesday, January 19, 2011

:: Hanyut ::

sebenanya banyak bende yang ade kat dalam fikiran.. lagi2 lepas da ade blog nie, bile2 mase pon bagai mengarang karangan.. berfikir2 tajuk2 yang sesuai untuk buat entry baru, memikir-mikir ayat yang agak sedap untuk letak dalam entry.. pergh gila kan?? walaupon aku bukan la tergolong dalam golongan blogger yang tegar, tapi macam tu la, ade jek idea tros letak dalam handphone... haha


arghh sebenanye tak de motif langsung nak buat entry malam nie tapi nak buat jugak dek bosan punye pasal.. mood pon macam ape jek.. okhe je sebenarnye just rase semacam tak best ckit... perut pon lapar makanan tak sampai lagi... 


aku rase aku macam dah hanyut dengan kesenangan dan kemudahan yang dikurniakan pada aku... harap aku still berpesak pada paksi yang betul... takut aku bagai ditiup angin, ditiup angin ke barat aku ke barat, ditiup angin ke timur maka ke timurlah aku... 


cis cis cis aku rase macam banyak mende yang aku nak tulis, sampai jek depan lappy idea terus menghilang.. nti ade idea aku update balik.. ceh perangai macam femes! hahaha btw grrrrr gerammmmmmm~~!!


*now bipolar mood activated...